05 maja Ceramiczne obrazy w kinie „Kijów” w Krakowie

Prestiżowe przedsięwzięcie

Kino należące do kompleksu nowego hotelu „Cracovia” miało być najnowocześniejszym i najbardziej eleganckim kinem Krakowa. Witold Cęckiewicz otrzymał zlecenie zaprojektowania obiektu w 1957 roku. Ostatecznie budowę rozpoczęto w 1962 roku a pierwszy seans miał miejsce 6 listopada 1967 roku – w 50 rocznicę wybuchu rewolucji październikowej. Projektantką wnętrz była Krystyna Zgud-Strachocka.  W 1968 roku zespół realizujący kino został uhonorowany nagrodą II stopnia Ministra Budownictwa i Przemysłu Materiałów Budowlanych. W tym samym roku Krystyna Zgud-Strachocka otzymała nagrodę sekcji Architektury Wnętrz ZPAP w Krakowie za ścianę ceramiczną w kinie „Kijów”. okładziny ceramiczne w kinie kijów

zdjęcie3Ceramiczna kompozycja

Okładzina holu to największa pod względem powierzchni ceramiczna realizacja achitektoniczna wykonana z płyt łysogórskich w Krakowie. Autorka pracowała nad nią przez około sześć miesięcy w słynnej spółdzielni „Kamionka” w Łysej Górze, rzeźbiąc własnoręcznie kolejne płyty. Każda płyta była numerowana i oznakowana. Podczas montażu płyty zostały dodatkowo zamocowane na hakach. Ściana znakomicie widoczna przez przeszkloną elewację i robiąc duże wrażenie zwłaszcza po zmroku, miała zachęcać do wejścia do środka stając się z czasem reklamą kina. Pani Krystyna Zgud-Strachocka wspomina, że realizując kompozycję, inspirowała się kosmosem i przestrzeniami międzygwiezdynmi, dlatego też „Kijów” zaliczany bywa do tzw. „kosmicznych kin” – kin których nazwy i dekoracje nawiązywały do podboju kosmosu. Abstrakcyjna kompozycja została umieszczona na czterech kulisowo ustawionych ścianach. Poszczególne płyty pokryte są reliefem o różnej wysokości, plastycznymi listwami i wałkami, rytami, groszkowaniem, wyciskaniem… Całość utrzymana jest w gamie zieleni, szafirów z akcentami beżowoszarymi, żółtymi i pomarańczowymi.kino kijów

Ochrona dziedzictwa

Warto pogratulować właścicielom kina, iż w dobie niszczenia niewątpliwej wartości obiektów z czasów powojennych, zdecydowano się zachować tę imponującą kompozycję a także poddać ją gruntownej renowacji w 2001. W 2014 roku odświeżono jej powierzchnię co jednak wzbudziło pewne kontrowersje, również wśród autorów – nowy strop holu odciał górny fragment okładziny. Wymieniono także szyby elewacji wejściowej przez co zniknął efekt powiązania holu z ulicą. Źródło fotografii: strona lovekrakow.pl